Wij geloven dat zorginstellingen de beste zorg kunnen bieden als ze zich richten op hun kerntaak en hun nevenactiviteiten uitbesteden aan specialisten. Zorginstellingen die uitbesteden, voeren hiervoor vaak argumenten aan als controle en grip willen hebben op hun zorgadministratie, terwijl ze hun budget beheersbaar houden. Maar let op! ‘Uitbesteden’ is niet hetzelfde als ‘inhuren’! De vier belangrijkste verschillen laten precies zien waarom u juist door uit te besteden meer controle en grip ervaart.
Op het eerste gezicht lijkt het verschil tussen inhuren en uitbesteden niet groot. U huurt iemand in die voor u uw zorgadministratie doet. Misschien gaat uw voorkeur uit naar inhuren, want dan zit de specialist in huis. U heeft dan direct zicht op uw investering en kunt u direct zien wat het resultaat is. Toch? Het is maar de vraag of deze redenering opgaat. Kijkt u maar eens naar de vier grootste verschillen tussen inhuren en uitbesteden, dan kunt u beslissen in welke situatie u meer controle gaat ervaren.
Het grote voordeel van het significante verschil tussen inhuren en uitbesteden, is het gemak waarmee u vervolgens een keuze kunt maken. Dit zijn de vier belangrijkste verschillen:
1. Uurtje factuurtje versus een vast, maandelijks bedrag
U wilt grip op uw zorgadministratie. Betaalt u dan liever per uur? Kies dan voor inhuren. Alleen: uurtje factuurtje betekent dat u van tevoren niet weet wat u moet betalen en welke resultaten geboekt zijn in die uren. Kiest u liever voor een vast bedrag per maand op basis van het aantal cliënten dat u bedient? Ga dan voor uitbesteden. In het laatste geval stijgt de prijs alleen indien u meer cliënten gaat bedienen en u dus ook meer geld binnenkrijgt.
2. Afspraken op basis van input versus afspraken op basis van output
Indien u een consultant inhuurt en een aantal uur afspreekt waarin de consultant zijn werk moet doen, dan maakt u afspraken op basis van input. U weet niet welke resultaten u kunt verwachten. Maakt u afspraken op basis van resultaat, dan is het maar de vraag hoeveel uur de consultant hieraan moet besteden om tot een tevreden resultaat te komen. Met andere woorden: één factor blijft altijd onzeker, waardoor u dus minder grip op uw zorgadministratie heeft.
Kiest u voor uitbesteden, dan maakt u afspraken op basis van output: resultaten die u verwacht van uw specialist. Deze worden vastgelegd in de Service Level Agreements (SLA’s) en het contract dat u afsluit met uw specialist. U gaat niet meer betalen als de specialist onverwacht langer bezig is om het resultaat te behalen. Afspraak is afspraak namelijk. Zo garandeert TTS 100 procent correct en op tijd ingediende declaraties, ongeacht hoeveel cliënten u heeft en hoeveel uur wij hieraan besteden.
3. Aparte afspraken met softwareleverancier versus software en service in één
Indien u een zorgadministrateur inhuurt, dan moet u zeer waarschijnlijk zelf software kopen waarin de administrateur kan werken. Dat lijkt overkomelijk, maar wat gebeurt er als verwachte resultaten niet behaald worden? Wie is dan verantwoordelijk? Degene die u inhuurt? Of de softwareleverancier? De praktijk laat helaas zien dat discussies tussen deze partijen niet zeldzaam zijn en dat verantwoordelijkheid eenvoudig wordt afgeschoven.
Indien u kiest voor uitbesteden, dan hoeft u zich niet druk te maken over software. Zo gebruikt TTS eigen software om u te ondersteunen, maar welke software ook gebruikt wordt, u heeft afspraken gemaakt en welke rol software daarin speelt, heeft daar geen invloed op. Daar komt bij: als u uitbesteedt, hoeft u dus maar met één partij om tafel met wie u afspraken hoeft te maken. Wel zo gemakkelijk!
4. Zelf opdraaien voor eventuele boetes en kosten versus risico’s verzekerd
Of u iemand inhuurt of uw zorgadministratie uitbesteedt: als het goed is, doen alle partijen hun best om de beste resultaten af te leveren. Alleen: mocht het onverhoopt toch misgaan, wilt u dan zelf voor eventuele boetes of additionele kosten opdraaien? Of wilt u dat de risico’s verzekerd zijn en u zich dus geen enkele zorgen hoeft te maken? U heeft al genoeg op uw bord als bestuurder van een zorginstelling, dus zou het niet fijn zijn als u zich over uw zorgadministratie geen zorgen hoeft te maken?!