In de vorige blog beschreef ik al dat IT-beveiliging in de zorg een hot topic is. Na meerdere aanvallen op bijvoorbeeld verouderde Citrix-omgevingen of door ransomware bij gemeenten en ziekenhuizen, staan de gevaren weer scherp op ons netvlies. Daarom geven we u drie quick tips om cybersecurity te verbeteren:
1 De juiste partners kiezen voor IT-beveiliging
U bent geen softwareleverancier, u bent een zorgorganisatie en u wilt daarom zo veel mogelijk tijd besteden aan het leveren van goede zorg. Zoek daarom een softwarepartner die u kan ondersteunen met de juiste tooling en services. Zet beveiliging van uw cliëntdata daarbij bovenaan uw wensenlijst. Wij vinden het dan ook niet gek als klanten aan ons vragen hoe wij beveiliging hebben geregeld.
Bij ons zit beveiliging in het framework van Care2Declare. Dat betekent dat we softwarematig een aantal keuzes hebben gemaakt die veiligheid van uw data en die van uw cliënten waarborgt. Denk bijvoorbeeld aan het loggen en controleren van alle bewegingen binnen het systeem. Zo kunnen we gedrag monitoren en ingrijpen bij opvallende activiteiten.
Ook is alle data versleuteld en heeft elke gebruiker alleen toegang tot die data die nodig is voor zijn of haar werk. Wij noemen dit privacy by design. Dat zorgt ervoor dat bij eventuele inbraak de schade beperkt blijft. Echter, net zoals u afhankelijk bent van de juiste partner, zo zijn wij dat ook. Daarom stellen ook wij de hoogste beveiligingseisen aan onze partners, zoals onze hostingprovider. Daarvoor worden regelmatig audits uitgevoerd om de IT-beveiliging op het hoogste niveau te houden.
2 Zorg dat uw zorgsoftware up-to-date is
Niets is zo kwetsbaar als een verouderde IT-omgeving. Daarom zeg ik: we moeten niet van de cloud af om ons te beschermen, maar juist naar de cloud toe. Zo werken wij continu aan het updaten van onze cloudoplossingen, zoals Care2Declare. U maakt als klant dus altijd gebruik van het nieuwste van het nieuwste, waardoor de kwetsbaarheden van het systeem tot het minimum worden beperkt.
Het gaat om een keuze voor IT-beveiliging in de zorg, uw eigen mindset: hoe veilig kan ik mijn organisatie maken? Wij denken daar ook continu over na en besloten bijvoorbeeld om onze werkplek uit te besteden. Daar ligt niet onze toegevoegde waarde. Die ligt in ondersteuning in zorgdeclaratie en het ontwikkelen van de beste cloudoplossing om die zorgdeclaratie en verantwoording in goede banen te leiden. U kunt er ook voor kiezen om te focussen op uw kerntaak: het leveren van kwalitatieve zorg.
3 Uw medewerkers bijscholen over cybersecurity in de zorg
Het is overigens niet zo dat de veiligheid alleen wordt gewaarborgd in uw software. U dient ook na te denken over de onderliggende processen en bovenal de cultuur binnen uw organisatie. Zijn uw medewerkers bewust van de kwetsbaarheden en het gedrag dat bijdraagt aan IT-beveiliging? U kunt daarvoor beroep doen op uw softwarepartner. Een solide partner weet als geen ander hoe u zorgt voor de meest veilige IT-omgeving.
Het verbeteren van beveiliging begint met uw boerenverstand: laat uw laptop of smartphone niet slingeren of openstaan, zeker niet in openbare gelegenheden. Ga niet online op openbare wifi-netwerken, tenzij u een VPN gebruikt of zeker weet dat het netwerk te vertrouwen is (en wees daar kritisch op!). En de laatste, heel belangrijk: klik niet zomaar op een linkje als je de bron of het bericht niet vertrouwt, ook al komt het van een bekende!
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar ik geloof ook dat als we samenwerken, elkaar scherp houden en blijven communiceren dat we samen sterk staan en zo de gevaren het hoofd kunnen bieden. Zo blijven wij onze klanten informeren en zorgen wij ervoor dat wij in ieder geval de kwetsbaarheden tot het minimum beperken, zoals een goede softwarepartner betaamd!
Heeft u vragen over beveiliging en cybersecurity en hoe u als zorgorganisatie de veiligheid van uw cliëntdata kunt optimaliseren? Klik dan vooral wel op deze link 😉 en neem contact op.
Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.