In de komende tijd kunt u van ons een aantal aankondigingen verwachten over partnerships die we zijn aangegaan met andere zorgsoftwareleveranciers. Het zijn ontwikkelingen waar ik als CEO erg trots op ben en enthousiast van wordt. Enerzijds bewijst het namelijk dat andere softwareleveranciers ons erkennen als de specialist op het gebied van zorgdeclaratie. Anderzijds vervullen we hiermee onze visie op de zorgsoftwaremarkt. Ik geloof namelijk in een best-of-breedstrategie.

Bas van Nieuwkerk

De zorgmarkt wordt soms in dat ene woord samengevat, maar dat doet geen recht aan de complexiteit van de markt. Er zijn natuurlijk verschillende branches: jeugdzorg, GGZ, huisartsen of zorginstellingen. Allemaal hebben ze andere behoeften in zorgsoftware. Maar ook ín de zorgorganisaties lopen processen door elkaar om goede zorg te kunnen leveren, grofweg onderverdeeld in twee categorieën: registratie tijdens het leveren van de zorg en het verantwoorden en declareren van zorg achteraf.

Tijd voor verandering

Lang zijn zorgorganisaties akkoord gegaan met suboptimale generieke oplossingen die alle mogelijke processen zouden ondersteunen. Zo’n eenheidsworst kan nooit volledig aansluiten op de praktijk van de zorgorganisatie. Deze oplossingen zijn erop gericht om alle mogelijke administratie en declaratie te kunnen doen, zodat álle zorgorganisaties ermee ondersteund kunnen worden. Maar dat maakt het proces van zorgadministratie en -declaratie log en langzaam.

Daarom geloof ik in een best-of-breedstrategie. Elke functie binnen een zorgorganisatie in zijn specifieke branche moet kunnen kiezen voor een oplossing die volledig aansluit bij de praktijk. Zo wordt administratie verminderd en de kans op correcte declaraties die op tijd worden ingeleverd vergroot. Dat vereist alleen van zorgsoftwareleveranciers dat die point solutions naadloos op elkaar aansluiten. Maar met de technologie van tegenwoordig is dat geen enkel probleem meer.

Synergie tussen partners

De enige voorwaarde is een synergetisch partnership tussen de softwareleveranciers. Het gaat niet alleen om het simpel integreren van oplossingen, maar strategisch nadenken over toegevoegde waarde die we de ander kunnen bieden. Daarom ben ik bijvoorbeeld zo verheugd over de samenwerking met Philips VitalHealth. Deze partner wil zich ontwikkelen in de VV&T-branche, een sector waar wij ruim 25 jaar ervaring hebben. Door ons strategisch partnership kunnen wij die kennis nu overdragen aan deze organisatie.

Maar Philips VitalHealth is ook op een ander gebied exemplarisch: zij zijn door hun nauwe verbondenheid met Philips’ population health portfolio gericht op innovatie en het integreren met bijvoorbeeld e-health en domotica-oplossingen. Volgens mij kunnen zorgorganisaties alleen optimaal ondersteund worden als ze niet alleen nú een naadloos geïntegreerde best-of-breedoplossing kunnen afnemen, maar ook in de toekomst volledig worden voorzien in hun behoeften.

Volgende generatie zorgplatform

Ik ben overigens ook blij met de samenwerking met Philips VitalHealth omdat VV&T-zorginstellingen nu eindelijk de innovatieve partner krijgen die ze verdienen. Het is een partner die net als wij investeert in serieuze oplossingen die administratieve taken verminderen én toekomstbestendig zijn door integraties met bijvoorbeeld Internet of Things (IoT) en wearables. Door de synergie tussen ons en onze partners ontstaan eindelijk die ‘volgende generatie’ zorgplatforms waar zorgorganisaties al zo lang op wachten.

.